Hardanger Folkeshøgskule
Een dag rijden met mooi weer, op naar Lofthus, het land van fruit. We hopen op kersen, maar vergissen ons. We zijn ruim een maand te vroeg. Eind juli wordt waarschijnlijk pas geoogst. Het is lang winter geweest, ook in deze streek.
Vandaag is het zonnig en het wordt aan het eind van de dag zelfs 22 graden. Dat hoort ook wel een beetje bij deze streek. De warme golfstroom die voor de kust van Noorwegen komt is hier mede de veroorzaker van.
Het landschap is prachtig, mooie bergen tegen de fjorden aan en daarachter, hoger de gebieden met de gletsjers. Bij Odda en Lofthus zien we de Folgefonna, helder wit blinken in de zon. De vorige keer toen wij hier waren, hebben we deze gletsjers niet gezien. Toen heeft het veel geregend en dan wordt de wereld klein. Dan mis je letterlijk de helft.
Vanaf de Hardanger stromen zeer vele watervallen het fjord in. Grote, hele grote en geweldig grote watervallen. Er zijn er drie beschermd … grote nevels waaien over de omgeving als het water enkele honderden meter in vrije val naar beneden klettert.
Het hostel waar we aankomen in Lofthus is gevestigd in de Folkeshøgskule. Vandaag is het de eerste dag dat het hostel weer open is. Ze zijn nog steeds aan het renoveren. Een fraai gebouw, mooie kamers en heel vriendelijke beheerders. We krijgen er ook een ontbijt bij geserveerd op de morgen van vertrek, morgen dus …
Groet en tot later, Jan